Consulta 2022

Procés participatiu sobre les vaquetes 18S2022


Santpedor va posar les urnes el 18 de setembre de 2022 per decidir si havia de recuperar les vaquetes com a acte de Festa Major. Consulta les bases aquí

El procés participatiu en forma de consulta havia de respondre a la pregunta: “Santpedor ha de recuperar les vaquetes?

Va guanyar el NO per 41 vots de diferència. El sistema de votació va ser presencial i amb un únic col·legi electoral, a la sala Cal Llovet.

Els resultats van ser els següents: Participació: 43,38% Vots a favor de recuperar les vaquetes: 1331 Vots en contra de recuperar les vaquetes: 1372 Vots en blanc: 21 Vots nuls: 26 

El perquè de la consulta


El 24 de novembre de 2019 Santpedor va posar les urnes i va votar sobre el manteniment de les vaquetes com a acte de la Festa Major en una consulta popular no refrendària impulsada per l'actual equip de govern i com a compromís de tots els grups municipals durant la campanya de les eleccions municipals de 2019 davant d'un tema que crea molt debat al poble.

En aquella consulta, que va comptar amb un 37% de participació, el NO a les vaquetes es va imposar per 46 vots de diferència.

A principis d'aquest any, un grup de veïns i veïnes de Santpedor van recollir gairebé un miler de signatures per portar a terme una segona consulta. La Llei de consultes populars no refrendàries i altres formes de participació ciutadana permet que passats dos anys es pugui fer una consulta sobre un mateix tema si es té el suport del 10% del cens de més de 16 anys del municipi.

Tot i que es tracta d'una iniciativa popular, correspon a l'Ajuntament convocar i organitzar la votació, i ho ha fet de manera unànime a través d'una comissió formada per tots els grups municipals amb representació al Consistori i els promotors de la consulta.