La Generalitat atorga el Premi Nacional al forn de pa Codina, Cal Taró, pels seus més de 100 anys d'activitat
El Forn de pa Codina, Cal Taró, de Santpedor, ha rebut el reconeixement com a establiment centenari en l'acte de lliurament de la 25a edició dels Premis Nacionals de Comerç i Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris. L'actual propietària, Anna Maria Vall Gibert, recollia dimarts al vespre el Premi Nacional com a Establiment Comercial Centenari, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. La va acompanyar l'alcalde de Santpedor, Agustí Comas Guitó.
Els Premis Nacionals d’Establiments Comercials Centenaris distingeixen els establiments comercials i mercats municipals en actiu que al llarg de més de cent anys han ofert un servei de qualitat i personalitzat als seus clients, tot adaptant-se als canvis en les necessitats de compra de la ciutadania que s'han anat produint al llarg de la seva trajectòria professional.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, encapçalava dimarts al vespre, l’acte de lliurament dels Premis, que també va comptar amb el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper. Illa va destacar que el comerç transcendeix més enllà de la funció de subministrar productes o serveis a la ciutadania afirmant que “els comerços arrelen les persones al territori, creen vincles i construeixen comunitats”.
L'Ajuntament de Santpedor vol fer extensiu el reconeixement del Forn de pa Codina de Cal Taró per la seva constància i perseverança. Perquè per molts anys més Santpedor pugui seguir degustant el seu pa centenari i petits i grans delectant-se, per exemple, del bitxo, un dels berenars de xocolata marca de la casa.
Cal Taró, més de 100 anys d'història a Santpedor
Amb informació que ha pogut agrupar l'Ajuntament, juntament amb informació de la família propietària del forn, es pot afirmar que el Forn Codina, conegut també com a “Cal Taró”, es va establir a l’emplaçament actual, i en fa 102 que és regentat per la mateixa família.
El Forn Codina, “Cal Taró”, és un dels forns centenaris de la vila de Santpedor, juntament amb el forn Boix i el forn Selga.
Situat a la plaça Gran U d’Octubre número 2, cantonada amb el carrer Santa Maria, és regentat avui en dia per Anna Maria Vall Gibert, viuda de Joan Codina Viladés. És l’àvia d’aquest, Josefa Espinalt Prat (n. 21-11-1877), la primera familiar que trobem vinculada a l’activitat, el 1923.