Santpedor ha commemorat el 8M amb diversos actes durant tot el cap de setmana

Dilluns, 11 de març de 2024
  • Des de xerrades de salut, passant per una lectura de poemes, la presentació del mural del Lokal de la Vila o el cercle de dones. Els actes acabaven ahir diumenge amb el ball de tarda organitzat per Ressò i el cinefòrum organitzat per l’Assemblea Feminista Jerònimes.
  • Enguany, la regidoria de Drets Socials s’ha sumat a la campanya “I tu, com et mires?” del Consell Comarcal del Bages per combatre la pressió estètica.

Santpedor ha commemorat el Dia Internacional de les Dones amb una diversitat d’actes que ha comptat amb la implicació de diferents col·lectius del poble.

Els actes començaven amb divendres 8 de març amb una Capella de Sant Andreu plena d’homes i dones que assistien a la conferència – col·loqui El cervell femení: de l’úter a la menopausa, a càrrec del Dr. Josep Ordeig Calonge, organitzada per l’entitat Ressò.

Tot seguit es va fer l’acte institucional a la plaça amb la lectura del manifest per part de treballadores de l'Ajuntament, membres del col·lectiu Ressò, l'autora del llibre Santpedor amb veu de Dona i la regidora de Drets Socials, Marijó Aubarell Cruz. L'acte també va comptar amb la presència de l'alcalde, Agustí Comas Guitó, que va fer la presentació prèvia a la lectura del manifest, i del regidor d'Acció Climàtica, Pep Illa Antich.

A més, paral·lelament i durant tot el matí a la plaça Gran, es podia comprar el llibre Santpedor amb veu de dona, a càrrec de l’autora Mariàngels Casanovas Iglesias.

A la Biblioteca, es va fer la lectura de poemes en veu alta, després de cosir-los en una tela, a càrrec de les participants del taller de manualitats, nascut arran de la primera Escola de Salut de Santpedor. Els poemes estan penjats i es poden llegir a la Biblioteca durant uns dies.

El 8M acabava a la tarda amb el Cercle de dones a la Capella Sant Andreu, a càrrec de Marta Bosch i Codina; i la presentació de la pancarta elaborada pels i les joves del Lokal de la Vila amb motiu del Dia de la Dona.

Els centres educatius també van commemorar el 8M amb diversos tallers i activitats a les escoles aquell mateix dia i durant la setmana, així com diverses activitats que faran durant el mes de març o projectes que realitzen al llarg del curs.

La regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i LGTBI, Marijó Aubarell i Cruz, valora l’esforç i dedicació de les entitats, associacions i centres educatius en la commemoració del 8M que "permet conscienciar i reflexionar sobre el paper de les dones a la societat d’una manera transversal al poble, entre col·lectius i persones diferents."

Més activitats durant el cap de setmana

El dinar popular del dissabte organitzat per Ressò esgotava les entrades tot just posar-les a la venda fa un parell de setmanes. La trobada va comptar amb la participació de més d'un centenar de persones a Cal Llovet, que després es van quedar a veure el Xou dels avis de Ca l'Arola, amb diversos números com Grease o la Chica ye ye i música de disco. L’endemà a la tarda, l’entitat Ressò va vendre 170 entrades pel ball amb Raül que es va fer a Cal Llovet.

També el diumenge a la tarda, es va projectar el curtmetratge La loca y el feminista de Sandra Gallego, nominat a millor curt de ficció als Goya de 2024. El cinefòrum feminista era un acte organitzat per l’Assemblea Feminista Jerònimes, que es va fer a l’Ateneu Popular Ca la Teia.

Santpedor se suma a la campanya “I tu, com et mires?” per combatre la pressió estètica

L’Ajuntament s’ha sumat enguany a la campanya del Consell Comarcal del Bages que vol combatre la pressió estètica i que porta per lema "I tu, com et mires?" exemplificat amb uns miralls que ha ofert als centres educatius per si ho volen treballar. També n’hi ha un a la recepció de l’Ajuntament.

La campanya pretén fomentar l’apoderament personal i convidar a la reflexió perquè s’accepti la diversitat corporal com un element positiu. És per això, que a la plaça i durant la lectura del manifest de divendres al matí, hi havia un dels miralls recolzat a la pedra del Timbaler.

Darrera actualització: 11.03.2024 | 14:21