Pel riu d'Or fins a Burgueroles

Us adjuntem una proposta de caminada autoguiada pel riu d'Or fins a Burgueroles. Aquesta és una proposta que trobareu detallada al web de Natura local. A més us en podeu descarregar l'aplicació al mòbil i poder seguir la ruta sense cap paper als dits. Que vagi bé!

Fitxa tècnica

  • Temàtica: natura
  • Activitat: A peu i en bici
  • Dificultat: Fàcil
  • Longitud: 8.00 km
  • Durada: 1h 00' (Dues hores a peu)
  • Desnivell positiu: 158m

Recorregut

Sortim del poble pel costat del Mas de Sebarroja per ràpidament submergir-nos en el paisatge agroforestal del Pla de Bages. Camps de conreus de secà i petites clapes forestals de pi blanc, s'alternen jugant amb el suau relleu. Els camps als plans i els boscos als pendents de més difícil accés s'enriqueixen amb el traç de la riera de Riu d'Or. Just passat la bonica casa pairal de Mas Jussà, resseguirem la riera de Riu d'Or aigües amunt fins a la font de Brugueroles, en un petit torrent tributari de la riera. Mas Jussà o Can Juçà era la casa dels avis paterns d'Isidre Llussà Casanoves, el timbaler del Bruc, nascut a Santpedor. Segons la llegenda aquest va protagonitzar, amb el seu tambor, la Batalla del Bruc contra els francesos. Passarem pel costat d'altres masos i de moltes barraques de pedra seca, algunes al bell mig de camps de conreu. Als pendents, avui emboscats, encara s'entreveuen les feixes que anys enrere, fins a l'arribada de la fil·loxera (a finals del XIX) feien possible l'extensió del cultiu de la vinya.

En una de les rescloses de la riera de Riu d'Or, podrem gaudir d'un forn de rajols en molt bon estat i d'un grupet de roures, testimoni de la vegetació de les parts baixes i humides abans l'agricultura no les fes desaparèixer. Passem pel costat del Mas de Pinyot amb vista al Mas de Ridor, però nosaltres ens dirigim cap al Mas de Brugueroles i la seva font. Masos, alguns d'ells encara amb activitat agro-ramadera (oví i boví). Serà fàcil sentir o veure el bestiar pasturant pels voltants. Tornarem cap al poble, amb vista a la muntanya de sal del Cogulló de Sallent (a llevant), passant per sota l'erma morrera de la Guinarda o serra dels Morts. Els camps, els marges i les illes forestals se succeeixen dibuixant de nou el paisatge i afavorint una gran biodiversitat. Si us agrada observar ocells, aquest és un bon lloc. Just abans de baixar al poble, s'obren les vistes al veritable Pla de Bages fins als relleus meridionals de Montserrat i l'Obac. Ens deixem caure, entre granges de tot tipus i retalls testimonials d'antics conreus d'ametllers. 

Santpedor - Rutes autoguiades

Una nova manera de gaudir de la natura!

Descarrega't l'aplicació de NATURA LOCAL al mòbil per conèixer Santpedor

Darrera actualització: 20.12.2021 | 09:18