Tolls de la Riera de Bellver

Us adjuntem una proposta de caminada autoguiada pels Tolls de la Riera de Bellver. Aquesta és una proposta que trobareu detallada al web de Natura local. A més us en podeu descarregar l'aplicació al mòbil per poder seguir la ruta sense cap paper als dits. Que vagi bé!

Fitxa tècnica

  • Temàtica: natura
  • Activitat: A peu i en bici
  • Dificultat: Fàcil
  • Tipologia: circular antihorari
  • Longitud: 9.24 km
  • Durada: 2h 30' (1 h en BTT)
  • Desnivell positiu: 276m

Recorregut

A cavall dels termes de Santpedor i Castellnou de Bages, entre la carena de les Valls i el pla de n' Àries, ens endinsarem a la Riera de Bellver, un espai fresc on el modest però constant pas de l'aigua n'ha esculpit la llera. S'han format un seguit de saltants d'aigua i gorgs que els segles i la calç han vestit amb tosques i molses. El fil d'aigua resseguit per canyissars i una tímida vegetació de ribera, és un refugi per peixos i amfibis com les granotes els gripaus i les salamandres. La frondositat dels boscos de pi blanc amb boixos, ginebrons, llentiscles, garrics, etc., serveix d'amagatall per mamífers com les guineus, les fagines i els teixons. Aquests carnívors deixen les seves empremtes en forma d'excrements o de petjades gravades al fang. Si anem en silenci, amb una mica de sort podrem observar algun raspinell pujant en espiral pels troncs dels pins, podrem sentir el xiscle rialler del picot verd o el sorollós vol dels tudons fugint espantats de les branques on s'ajocaven. Abans de sortir de la riera trobarem un antic molí fariner restaurat. Som sota la gran masia de Vallbona, encara ara en plena activitat.

El conreu de la gran extensió dels camps sembrats, l'explotació ramadera junt amb altres activitats agrícoles i silvícoles, van donar una importància notable a Vallbona. Aquestes masies, bressol de l'organització familiar, social i territorial de la Catalunya Vella, són un testimoni de l'activitat agrícola que s'ha dut a terme aquí com en tantes altres zones de la Catalunya Central. Des dels punts elevats del camí tindrem unes meravelloses vistes de la vall del Llobregat. A l'est, les serres de Sant Llorenç i l'Obac delimitant el Bages del Vallés; a l'oest, la silueta allargada de la serra de Castelltallat. Al mig, dominant el paisatge, la majestuosa silueta retallada de Montserrat amb Manresa i tots els altres pobles del Pla de Bages als seus peus.

Santpedor - Rutes autoguiades

Una nova manera de gaudir de la natura!

Descarrega't l'aplicació de NATURA LOCAL al mòbil per conèixer Santpedor

Darrera actualització: 22.12.2021 | 09:37