La primera descripció de Santpedor és de fa 700 anys

Dijous, 14 de juny de 2018

La responsable de l'arxiu històric de Santpedor Mireia Vila ens mostra el document recuperat que descriu Santpedor per primera vegada. Es tracta d'un còdex elaborat fa 700 anys amb finalitats fiscals.

La primera descripció del terme de Santpedor data de l’any 1318, i prové d’un còdex elaborat al monestir de Sant Benet de Bages amb finalitats fiscals (capbreu).

Aleshores feia poc que la vila s’havia segregat de la ciutat de Manresa, tot i que aquell primer terme era molt més reduït que el d’avui. Pel cantó oest, feia de límit el camí de Castellnou a Manresa, corresponent a l’actual vial que baixa del Serrat al Mirador i passa per la Ronda de Sant Pere cap a Sant Francesc, més tard conegut com a “Camí de les Pageses”.

Mossèn Antoni Vila ja parlava d’aquestes antigues afrontacions, a partir d’un document de l’any 1399. Ara, la troballa a l’Arxiu de Montserrat del còdex original de 1318 ens ha permès saber que aquell document era en realitat una còpia d’un text més antic.

Malgrat que molts topònims han canviat, n’hem intentat fer una restitució aproximada.

(transcripció literal del text):

Item lo terme de Sent P Dor es aquest

Axi com partex lo camí de l’esglea de Sent Frances, e passa per la bassa de Puig Salamir, axi com va ves Sent Fritós, e passa a la Torregrassa, e daquí al mas de la Rierea e d’aquí al Puig sobrel mas Dalzamora, e daquí al pedró de Claret, e d’aquí al Texon, e d’aquí tro en la cosa menor denant Socarrats al sol ixent, e d’aquí tro en les rieres el flom de Riudor, e per lo riu damunt dit tro sobre el mas de la Vilela, a la carrera qui va a Castel Nou en tro al cap de la costa sobra la Guyrnada. El cap de la costa sobre Comes Dor tro a Roca Riquelma, e tro al col qui es envista de la Coma de Castelnou, e puys partex ab lo mas de Pug Dor. E avalla tro al camí qui pertex de Castel nou qui va a Manresa e passa per Sent Francesch.

Darrera actualització: 14.06.2018 | 14:58