Santpedor recicla més de 34 tones de roba durant el 2014

Dijous, 5 de febrer de 2015
Els veïns de Santpedor van reciclar durant l’any passat 34.216 quilos de roba i calçat usats als vuit contenidors que l’ONG ‘Humana Fundación Pueblo para Pueblo té instal•lats al municipi. 
La mitjana de kg per habitant és de 4,63, una xifra molt superior a la mitjana catalana, que és d’1,83. “Estem molt agraïts als veïns perquè diàriament expressen la seva solidaritat amb la donació de roba i contribueixen, d’aquesta manera, a la protecció del medi ambient”, assegura la responsable de Recollida a Catalunya, Mariana Franzon.
La reutilització i el reciclatge tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient en reduir en part els residus generats pels ciutadans, atorgant una segona vida a una roba que d’una altra manera aniria a parar a l’abocador per a ser incinerat (cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea. La recollida de roba és un servei gratuït per al municipi i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans.
 
Des de l’inici de la seva activitat a Catalunya fa gairebé 30 anys, l’objectiu d’Humana ha sigut gestionar de manera eficaç les donacions de roba usada i incentivar-ne un consum responsable. És una finalitat compartida per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que pretén reduir de forma efectiva la generació primària total de residus de Catalunya, incrementar el coneixement entre la població de l’oferta existent de productes reutilitzables o de segona mà, i fomentar l’allargament de la vida útil dels productes.
 
A Catalunya, Humana disposa de 1.362 contenidors per a la roba usada que l’any passat van recollir 4.100 tones de tèxtil usat. A Espanya, la Fundació té 5.200 contenidors que anualment recullen al voltant de 18.000 tones de roba. 
 
Juntament amb el seu component mediambiental, la gestió de tèxtil usat és un destacat motor de desenvolupament. D'una banda, com a generador d'ocupació a Catalunya: la Fundació té en l'actualitat 148 treballadors i 450 a tot Espanya (és a dir, Humana genera una ocupació indefinida a temps complet per cada 40.000 quilos de roba recollida). De l’altra banda, perquè els recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil fan possibles els programes d'ajuda social i sensibilització al territori més proper i de cooperació al desenvolupament als països del Sud.
Sobre Humana. Humana Fundación Pueblo para Pueblo és una organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) que des de 1987 promou la protecció del medi ambient a través del reciclatge i la reutilització tèxtil, i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda social a Catalunya, gràcies als recursos obtinguts amb la gestió de tèxtil usat. L’organització disposa de 5.200 contenidors per a la recollida de roba i calçat a tota Espanya, més de 1.300 dels quals estan distribuïts a Catalunya gràcies als acords de col•laboració establerts amb prop de 200 ajuntaments i 200 entitats i empreses privades. Així mateix, compta amb punts de recollida en establiments comercials de diferents ciutats en el marc de la campanya TU enCAIXES?
 
Humana disposa de 32 botigues de venda de roba de segona mà: a Barcelona (12 a la capital catalana i una a L’Hospitalet del Llobregat), Madrid (15), Sevilla (2) i Granada (2), que generen els recursos necessaris per al finançament dels programes de cooperació. La Fundació compta, a més, amb un programa d’educació per al desenvolupament i impulsa nombroses campanyes de sensibilització sobre la importància del reciclatge tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud.
 
Humana compta amb més de 450 treballadors. La seu central es troba a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 32 països.
Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24