L’emergència per sequera, protagonista al Ple de febrer

Dimecres, 14 de febrer de 2024

L’aigua i l’emergència per sequera van ser també protagonistes al Ple de febrer celebrat ahir a la tarda en dos dictàmens aprovats per unanimitat.

D’una banda, es va aprovar de manera inicial l’ordenança municipal reguladora de mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i usos de l’aigua en situació de sequera per tal de garantir el servei públic d’abastament i distribució d’aigua potable a Santpedor. 

Es tracta d’unes mesures que s’aplicaran en el marc del Pla especial per a cadascun dels escenaris de sequera (alerta, excepcionalitat, preemergència i emergència) que marca l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). En aquesta línia, el reglament recull multes des de 750 i fins a 3.000 euros, segons si es tracta de faltes lleus, greus o molt greus que incompleixin les restriccions marcades en cada escenari de sequera. Actualment, Santpedor es troba en fase 1 per emergència per sequera. Podeu consultar les restriccions publicades en el ban d’alcaldia de febrer (veure ban aquí). L’Ordenança també contempla més restriccions, talls percentuals d’aigua o reducció de la pressió de l’aigua, en el cas que s’avancessin fases en la situació d’emergència. Podreu consultar l’Ordenança al web de l’Ajuntament.

Un altre dels dictàmens aprovats amb relació a l’aigua va ser l’adhesió de l’Ajuntament al pacte social de l’aigua entre diversos ajuntaments i entitats públiques accionistes d’Aigües de Manresa. El pacte conté compromisos per millorar la gestió pública de l’aigua, amb indicadors i mesures de control de fuites que facilitin l’eficiència de solucions, així com campanyes dels ajuts socials i bonificacions existents. També inclou un Fons de Solidaritat de mesures urgents per a famílies vulnerables, i vol instar a les administracions que promoguin l’accés d’aigua per a l’agricultura i ramaderia de proximitat, per afavorir l’alimentació sostenible a les comarques.

En l’últim punt de precs i preguntes de la sessió plenària, l’equip de Govern va respondre qüestions sobre la gestió dels recursos hídrics gestionats per l’Ajuntament formulades per part del grup municipal CUP-AMUNT.

Podreu tornar a veure la videoacta del Ple un cop s'actualitzi la plataforma a: https://actes.santpedor.cat/session/portadaPublica

Darrera actualització: 4.03.2024 | 11:20