Manel Camp i l'Escriny presenten «Illa inaudita», un recorregut per la poesia catalana

Dimecres, 7 d'octubre de 2020 a les 00:00

L’obra és una composició que va fer expressament Manel Camp fa tres anys per a la Coral de Santpedor en la celebració dels seus 50 anys.

L’enregistrament es va fer a l’Auditori del Convent de Santpedor els dies 7 i 8 de març abans del confinament amb la participació a l’enregistrament d’Enric Giné i Ferran Conangla i la producció del CD és d’Audiovisuals de Sarrià.

Divendres es va presentar el treball a la sala Cal LLovet de Santpedor amb Manel Camp, Marc Reguant, director de la Coral, i la periodista Montse Xixons 

 

Amb la peça Que en el cant sigui baix el bes, poema de Carles Riba, es va encetar la presentació del CD Illa inaudita, obra del compositor manresà Manel Camp i la Coral Escriny. L'acte es va fer a la sala Cal Llovet de Santpedor, un espai ampli per poder encabir un centenar de persones. Durant gairebé una hora, els assistents van conèixer com es va treballar aquest projecte, van escoltar les peces musicals del CD i, en acabar, van marxar amb el CD signat per Manel Camp i Marc Reguant, director de la Coral.

Illa inaudita és un CD de 48 minuts de durada, amb una selecció d'onze poemes a càrrec de Josep Pujol, Catedràtic de Literatura Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. Poemes catalans des de l'edat mitjana fins al segle XX dels grans noms de la nostra poesia com són J.V. Foix, Carner, Ausiàs March, Jordi de Sant Jordi, una reina de Mallorca, Joan Salvat-Papasseit, Carles Riba, Joan Vinyoli i Rosa Leveroni. Com va explicar Pujol en un missatge enregistrat que es va reproduir durant la presentació, el fil conductor dels onze poemes escollits és "el diàleg d'aquests autors de diferents èpoques a l'entorn d'un tema compartit i universal com és el sentiment amorós. Són poemes on els seus autors desgranen l'admiració, la passió, l'enyorança, l'exaltació, la serenitat, el joc, l'erotisme, la melangia, la desolació o el dolor".


Manel Camp va agafar aquests poemes i va posar la música per a cor i piano. Camp que ja ha musicat en altres ocasions poemes d'autors catalans explicava que "el que més em preocupa és mantenir la musicalitat dels poemes, la seva articulació i per tant que la música reafirmi el poema i les seves mètriques i que ajudi a fer arribar més el text i el missatge del poema".

Un projecte musical per a celebrar els 50 anys del cor

El CD Illa inaudita és la culminació d'un projecte musical que va iniciar-se amb els preparatius dels 50 anys de la coral del Bages, al 2017. El seu director, Marc Reguant, es va posar en contacte amb Camp per poder preparar una peça conjuntament en el marc d'aquesta celebració. Les converses van donar pas a un concert sencer compost per Manel Camp per a la Coral que es va estrenar a l'Auditori del Convent de Santpedor com a tret de sortida de la celebració dels 50 anys del cor.

Ara, el mateix Auditori que va sentir assajos i va viure el primer concert, al Nadal del 2017, ha servit d'espai per a enregistrar el CD Illa inaudita. Les gravacions es van fer en dos dies, el cap de setmana del 7 i 8 de març, just abans del confinament per la crisi sanitària. Manel Camp al piano, el cor amb una seixantena de cantaires, dirigits per Marc Reguant, i Enric Giné i Ferran Conangla com a responsables de l'enregistrament van treballar intensament per fer realitat el projecte i després ha participat en el projecte la discogràfica Audiovisuals de Sarrià, fent-ne la seva edició.

La situació d'emergència sanitària va endarrerir el projecte que finalment ha vist la llum aquesta tardor. El CD es pot trobar a les llibreries de Santpedor, a la Coral Escriny i la discogràfica en farà una distribució també en plataformes digitals. 

Darrera actualització: 07.10.2020 | 14:08