Més d'un centenar de persones assisteixen a la presentació del llibre 'Els Ballaró-Vila, de pagesos a fabricants d'aiguardent'

Divendres, 22 de d’abril de 2022 a les 00:00

El Convent de Sant Francesc de Santpedor va acollir ahir la presentació del llibre 'Els Ballaró-Vila, de pagesos a fabricants d'aiguardent', de Francesc Vila Prat i editat per l’Ajuntament dins la col·lecció Santpedor a l’abast.

L'acte va comptar amb les intervencions de l’autor, el catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Llorenç Ferrer Alòs, l’Alcalde de Santpedor, Xavier Codina Casas i el regidor de cultura Agustí Comas Guitó.

El llibre és fruit d’una recerca documental molt aprofundida de l’arxiu de la família Vila-Ballaró. Obra del santpedorenc Francesc Vila Prat, la trajectòria d’aquesta família permet conèixer com es va desenvolupar el poble de Santpedor al segle XIX. De fet, constitueix un cas representatiu de com, a Santpedor i molts pobles de Catalunya, un nombre reduït de famílies que havien prosperat i estaven políticament ben connectades van contribuir de manera decisiva al desenvolupament econòmic i a la proto-industrialització locals, amb accions com l’impuls de l’exportació i el foment d’infraestructures de comunicació. Pel que fa a l’economia santpedorenca, a més, l’estudi d’aquest cas aporta llum a un fenomen fins ara poc estudiat en l’àmbit local, com és la producció d’aiguardent a partir de subproductes de l’activitat vitivinícola, la qual fou una de les principals fonts d’ingressos per a la gent de Santpedor al segle XIX.

El llibre es pot adquirir a les llibreries del poble al preu de 20€.

Darrera actualització: 22.04.2022 | 11:20