Multitudinària baixada de torxes a Santpedor

Dimarts, 11 de setembre de 2018 a les 00:00

la vigília de la Diana Nacionald e Catalunya ha toprnat a concentrar desenes de persones en una baixada de torxes des de plaça Catalunya i fins a la plaça Gran on l'alc alde de santpedor Xavier Codina va llegir un manifest conjunt amb Castellnou de Bages. Al seu costat l'alcalde d'aquest municipi, Domènec Orrit. En el manifest s'ha fet un record especial a una diada de l'11 de setembre amb presos i presos polítics, amb exiliats i exiliades i amb les imatges de l'1 d'octubre de fa un any encara a la retina. 

La d'aquest passat 10 de setembre ha estat una baixada de torxes emotiva i multitudinparia. L'organització va esgotar les torxes que es venien des de mitja tarda a la plaça Catalunya i va haver d'anar a buscar-ne més per poder distribuir-ne entre els assistents. Els més previsors, ja havien anat a buscar la torxa abans de l'inici de l'acte, a les 9 del vespre. A aquesta hora, una capçalera amb una desena de persones portava la pancarta on es podia llegir República i Llibertat. Darrera la pancarta, una senyera gegant conduida per quatre persones amb torxa. I aleshores la resta de la comitiva, desenes i desenes de santpedorencs i veïns de Castellnou amb torxes, pancartes, llaços grocs i molts amb la samarreta de la diada d'aquest any de color corall. 

La baixada de torxes va recórrer una part del barri antic i carrers colindants fins arribar a la plaça de l'Ajuntament pel carrer de la plaça. A la plaça Gran coincidint amb l'arribada de torxes s'enllestia la primera part de la ballada de sardanes amb la Cobla La Flama de Farners. L'entrada a la plaça  va anar seguida de la lectura del Manifest  que tot seguit reproduïm sencer:

"Demà 11 de setembre és una Diada Nacional de Catalunya molt especial. És la primera diada amb presos i preses polítics, amb exiliats i exiliades per les seves conviccions i el primer amb el record del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. No podem esborrar la imatge de violència indiscriminada que hi va haver aquell dia contra persones que volien exercir el seu dret a decidir el seu futur a través de les urnes.

És una diada especial perquè ens permet mobilitzar-nos altre cop després de la duresa d’aquell dia i de les represàlies posteriors amb una idea clara: no ens aturarem en la construcció de la República Catalana.

L’1 d’octubre del 2017, a Santpedor com a la major part de municipis de Catalunya, vam votar. Vam poder expressar pacíficament la nostra voluntat amb un gest de maduresa democràtica. El resultat de defensar el nostre dret a decidir van ser ferits, alcaldes investigats i represàlies polítiques contra els nostres representants. Han estat mesos molt durs. Primer va ser l’empresonament dels Jordis. Després dels nostres polítics i polítiques, l’exili d’altres, la persecució.

I mesos de reivindicar la seva llibertat amb trobades, cants i llaços grocs.

A Santpedor, el govern està compromès amb el treball per a la construcció d’una Republicana Catalana. Per acord de ple, la sala d’actes de la biblioteca Pare Ignasi Casanovas es diu Sala 1 d’octubre del 2017 en record a tots els que a casa nostra van defensar el dret a decidir en el referèndum. I encarem també aquesta Diada Nacional amb el convenciment que s’ha de continuar treballant. Ho farem per a tothom, per viure en un poble cada cop millor. Però sense arronsar-nos davant els qui no pensen com nosaltres en la construcció d’un nou país.

És el moment de sortir. Aquest cop per demanar ben fort la llibertat dels nostres presos i les nostres preses polítics.

Per defensar el retorn dels nostres exiliats i exiliades. I junts poder dir ben fort: visca la República Catalana"

La Coral Llar d'Avis de ca l'Arola juntament amb els assistents van interpretar el Cant dels Segadors per donar pas a la segona part de sardanes a la plaça.

Darrera actualització: 12.09.2018 | 14:47