Pintada de poemes i lectura en veu alta amb motiu del Dia Mundial de la Poesia

Dijous, 17 de març de 2022 a les 00:00

Santpedor se suma un any més a la celebració del Dia Mundial de la Poesia, el 21 de març, proclamat per la UNESCO el 1999 amb l’objectiu de donar suport a la diversitat lingüística a través de l’expressió poètica i visibilitzar les llengües que estan en perill.  

La Biblioteca Pare Ignasi Casanovas i l’entitat Santpedor Art i Creació (SAC) han organitzat una pintada de poemes als vidres exteriors de la Biblioteca per commemorar el Dia Mundial de la Poesia. Serà el mateix dilluns 21 de març durant tota la tarda. I a les 20h, lectura de poemes en veu alta “Haikus en temps de guerra” de Miquel Martí i Pol, a càrrec del SAC.

La Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, han escollit per aquesta edició el poema “Si puc“ de Gabriel Ferrater coincidint amb el centenari del seu naixement i s’ha traduït a 22 llengües.  

SI PUC

Alguna cosa ha entrat

dins algun vers que sé

que podré escriure, i no

sé quan, ni com, ni què

s’avindrà a dir. Si puc

te’l duré cap a tu.

Que digui els teus cabells

o l’escata de sol

que et vibra en aquesta ungla.

Però potser no sempre

tindré del tot present

el que ara veig en tu.

He sentit el so fosc

d’una cosa que em cau

dins algun pou. Quan suri,

he de saber conèixer

que ve d’aquest moment?

Gabriel Ferrater Les dones i els dies, 1968 [Menja’t una cama, 1962]

 

Gabriel Ferrater i Soler (Reus, 1922 - Sant Cugat del Vallès, 1972) fou un poeta en llengua catalana. Especialista en matemàtiques,  en lingüística, crític literari i artístic. És autor d’una interessant obra poètica, marcada per la seva oposició a la poesia romàntica.

Trobareu més informació de la celebració del Dia mundial de la Poesia i les traduccions del poema “Si puc” aquí: https://cultura.gencat.cat/ca/ilc/que-fem/programes/dia-mundial-de-la-poesia/

Darrera actualització: 18.03.2022 | 10:17

Imatges