Què és el Jutjat de Pau i quines gestions hi puc fer?

Divendres, 1 de juliol de 2022 a les 00:00

Disposen de Jutjat de Pau i registre civil tots els municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció i son òrgans unipersonals amb jurisdicció al terme municipal. El de Santpedor està ubicat al carrer Ample i s’hi fan gestions com ara casaments, certificats de naixement, matrimoni i defunció, llibres de família i mediació de conflictes, entre d’altres.

El Jutge de Pau és escollit per l’Ajuntament i nomenat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un període de 4 anys. Actualment a Santpedor el Jutge de Pau és Josep Maria Guilà, que ha renovat el càrrec tres vegades, ocupant-lo des de fa 10 anys.

 

Quines gestions hi puc fer?

  • Registre civil – naixements, casaments, separacions, defuncions, modificacions de nom i cognoms, adopcions, rectificació d’errors en inscripcions....
  • De la mateixa manera es poden sol·licitar: certificacions de naixement, matrimoni i defunció, fes de vida, llibre de família, normalització lingüística del nom, casaments civils
  • Mediació per a resoldre conflictes

 

Una moció de rebuig a l’eliminació d’aquesta figura als municipis

El  Ple de juny de l’Ajuntament ha aprovat una moció per rebutjar l’eliminació dels Jutjats de Pau i defensar la seva permanència als municipis, presentada pel govern municipal i que ha comptat amb el vot favorable de tots els grups. L’actual projecte de llei que està tramitant el Congrés dels Diputats preveu l’eliminació d’aquesta institució als municipis, i és per això que l’Ajuntament ha reivindicat al Ple la rellevant funció de justícia de proximitat que exerceixen en l‘àmbit municipal.

 

 

Darrera actualització: 01.07.2022 | 13:01

Imatges