Santpedor aprova un pressupost de més de 9 milions d’euros, un 3,24% més que l’any passat

Dimecres, 13 de maig de 2020 a les 00:00

El pressupost d’aquest 2020 preveu un fons de contingència dotat amb 180.000 euros que s’afegirà als romanents del 2019 per a fer front als efectes de la Covid19, en el mateix ple que s’aprova la constitució d’una comissió de seguiment amb tots els grups municipals.

El pressupost compleix amb els objectius d’estabilitat pressupostaria, regla de la despesa i límit d’endeutament. Destaca el baix endeutament en la liquidació del 2019, amb un 4%, i els 930.000 euros destinats a inversions com són la urbanització d’una part del polígon Santa Anna I, la urbanització dels accessos a l’Escola la Serreta o la millora de les dependències municipals.

El ple ordinari de maig aprova el plec de clàusules per a la licitació de l’escola bressol municipal els Gallarets, una moció per a la col·locació de "STOLPERSTEINE" en commemoració del 75è aniversari de l'alliberament de Mauthausen i viu també el comiat del regidor de Santpedor en Comú Podem, Jesús Puig, per motius personals

 

Santpedor ha viscut aquest dimarts el seu segon ple telemàtic i ha permès donar llum verd als números del 2020. El ple va aprovar un pressupost de 9.093.000 €, que suposa un augment de 285.000 € en relació́ a l'exercici anterior, un 3,24% més. El pressupost d’aquest 2020 fa una previsió de base per fer front als efectes de la Covid19. En aquest sentit s’ha creat un fons de contingència de 180.000€ que se suma a 60.000€ més provinents del romanent del 2019, el màxim que preveu l’estat per destinar a la Covid19. A banda, el regidor d’Hisenda, Josep Illa, ja va anunciar que es faran modificacions de crèdit, una vegada aprovat definitivament el pressupost, per dotar aquests 240.000€ inicial de més quantia econòmica a favor de l’emergència social, econòmica i sanitària provocada per la Covid19.

Illa, va defensar un pressupost que es basa en “el control de la despesa pública, la cerca de l’eficiència i l’eficàcia en la gestió municipal, sempre dirigit a millorar els serveis del municipi. Aquest pressupost dona compliment als objectius d’estabilitat pressupostaria, sostenibilitat financera i límit de la despesa no financera”. Destaca el baix endeutament en la liquidació del 2019, situat en un 4% molt per sota del màxim autoritzat per a un ajuntament que és del 110%.

 

Les despeses ordinàries pugen a 8.151.000€. El gruix més important són de béns i serveis per als veïns i veïnes del poble i despeses de personal municipal. Els ingressos ordinaris són 8.808.000€. La part més important dels ingressos prové dels impostos directes (IBI i IVTM entre altres), taxes i preus públics i transferències que fa l’estat.

930.000 euros per a inversions compromeses

L’equip de govern ha anunciat tres inversions importants per a aquest 2020 amb una partida de 930.000 €. Per un costat es farà la urbanització d’una part del polígon de Santa Anna I. Per a aquest concepte es destinen 280.000 €. Aquest és un projecte necessari per poder donar llicències noves a aquest sector i facilitar el creixement del teixit industrial de Santpedor en un moment clau. En concret, el tram que s’executarà és la urbanització dels accessos a aquest polígon.

També es preveu per a aquest 2020 la millora de les dependències municipals amb una partida de 275.000 €. Aquesta inversió va estretament lligada a l’increment de la plantilla als últims anys.

Finalment la tercera inversió va vinculada a la construcció de la nova escola de la Serreta que empeny la Generalitat. Les obres preveuen que l’Ajuntament faci en paral·lel la urbanització dels accessos a la nova escola amb un pressupost de 150.000 € i per això s’ha previst com una de les inversions per a aquest any. Així, tot i que un dels projectes emblemàtics que ve de la legislatura anterior és la rehabilitació de l’edifici de Cal Clarassó, el regidor Josep Illa va explicar que s’executarà al 2021. “Estava prevista l’execució de la segona fase aquest any, a més, és un dels projectes emblemàtics a cavall entre les dues legislatures, però ara la prioritat és donar resposta a la crisi sanitària i els seus efectes i, com a exercici de responsabilitat es posposa temporalment”.

El pressupost es va aprovar amb els 8 vots favorables de les dues formacions a l’equip de govern (ERC i Junts per Santpedor), 3 abstencions de Progrés Municipal i Santpedor en Comú Podem i els 2 vots en contra de CUP amunt.

Licitació del contracte de l’escola bressol municipal els Gallarets

En el ple ordinari del mes de maig també es va aprovar la licitació del contracte de l’escola bressol municipal els Gallarets. Els trets més rellevants del plec de clàusules són, entre altres, que les condicions del servei es plantegen en base a la plena ocupació i es defensen els valors de l’escola pública i verda. També s’incorpora el servei de menjador amb la premissa d’incloure producte fresc, de proximitat i ecològic. En el plec es dona prioritat a la gestió educativa per sobre de la proposta econòmica per la qual cosa es configurarà un equip de professionals que en faran la valoració.

A més es va acordar la creació d’una comissió de seguiment de la Covid19 amb representants de tots els grups municipals i d’entitats o associacions. La composició i la primera reunió se celebraran en el decurs de la propera setmana i es faran reunions amb caràcter quinzenal per poder prendre decisions dels passos a seguir per a donar resposta a les necessitats generades per la crisi sanitària.

En el ple es va aprovar per unanimitat una moció presentada per CUP Amunt per a la col·locació de STOLPERSTEINE en commemoració del 75è aniversari de l’alliberament dl camp de concentració de Mauthausen.

El regidor Jesús Puig Sorinas, de Santpedor en Comú Podem, va viure ahir dimarts el seu darrer ple en presentar la seva renúncia al càrrec per motius personals. Puig va lamentar “no poder fer aquesta renúncia a la sala de plens i poder estrènyer la mà a tots els regidors. Prendre aquesta decisió no ha estat fàcil. No em desentendré i col·laboraré amb els meus companys”. Per ordre, la seva posició correspon al número dos de la llista dels comuns, Xavier Leon Martos. Tots els regidors de la corporació van acomiadar-se de Sorinas tot elogiant la feina feta en els mesos que ha treballat com a regidor de la Corporació.

 

Darrera actualització: 13.05.2020 | 16:15