Santpedor homenatjarà a Ferran Gallart Salas afegint el seu nom a la popularment coneguda Placeta del Born

Dimecres, 13 de març de 2024
  • El Ple d’ahir també va aprovar unes actualitzacions i modificacions a l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres.
  • Es van aprovar 3 de les 4 mocions presentades pels grups municipals.

 

El Ple del mes de març celebrat ahir, va aprovar per unanimitat afegir a la popularment coneguda com a Placeta del Born, el nom del santpedorenc Ferran Gallart Salas, arran d’una petició promoguda per l’Associació Ateneu Popular Ca la Teia.  Així doncs, la placeta que es troba al barri antic de Santpedor just darrere de la plaça Gran, passarà a dir-se “Placeta del Born Ferran Gallart Salas”.

El vessant artístic del Ferran es caracteritzava per no haver-se deslligat mai dels carrers, com és el cas de la Placeta del Born. El canvi de nom posa de manifest la importància de la cultura i de les festes amb arrelament popular com a essència del poble. Un cop es va aprovar el dictamen, els regidors i regidores i el públic assistent van omplir la Capella amb aplaudiments.

Al plenari d’ahir també es va aprovar la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres. Entre altres, la modificació inclou algunes correccions del redactat i l’augment de bonificacions en diversos casos. En són algun exemple les reduccions del 50% per a instal·lacions o obres de reforma per establiments comercials i serveis; del 90% en les construccions, instal·lacions o obres que afavoreixin les condicions d’accés i habitabilitat de les persones amb discapacitat; així com la reducció del 90% per instal·lacions de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. També hi haurà una bonificació del 50% per a la reforma d’habitatges per a lloguer social i del 70% per obres realitzades per administracions públiques que siguin de caràcter cultural, educatiu, històric, artístic o d’ús públic o social.

L’actualització de l’ordenança també recull l’annex pel càlcul de la base imposable sobre el qual es calculen els pressupostos de les obres. El Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) l’ha fixat en 646 €/m² per a l’any 2024.

Podreu revisar l’actualització completa de l’ordenança fiscal al web de l’Ajuntament. El dictamen es va aprovar amb 11 vots a favor d’ERC, SxS i SEAM i va rebre 2 abstencions per part de la CUP.
 

ALTRES TEMES DEL PLE

L’ordre del dia d’ahir incloïa tres dictàmens més i quatre propostes de moció, en un ple que va durar tres hores i mitja.

L’Ajuntament aprovava per unanimitat la sol·licitud per prorrogar el conveni de places per a l’any 2025 entre la Residència Municipal Can Jorba i el Dep. De Drets Socials de la Generalitat. Actualment, la residència municipal compta amb 30 places públiques per a la residència i dues places públiques com a centre de dia (es va aprovar al Ple de juliol de 2023).

Ahir també s’aprovava el dictamen de reconeixement extrajudicial de crèdit amb un import total de 6.046,83 euros amb càrrec al pressupost 2024, que va rebre 7 vots a favor per part d’ERC, SxS i 6 vots en contra per part del SEAM i la CUP. El Pla Pressupostari a mitjà termini corresponent al període 2025-2027 s’aprovava amb 11 vots a favor d’ERC, SxS i SEAM i 2 vots en contra per part de la CUP.

Els grups municipals van presentar un total de 4 mocions

Es va aprovar per unanimitat la moció de suport a la mobilització de la pagesia davant la crisi del sector agrari i la necessitat de polítiques per a la sobirania alimentària proposada pel grup municipal CUP-Amunt i ERC.

La moció per la gestió responsable de l’aigua i la revocació de la concessió d’aigua a ICL-Iberia, proposada pel grup municipal CUP-Amunt i ERC, va prosperar amb les abstencions per part de SEAM. També es va aprovar la moció amb motiu del Dia  Internacional de la Dona, aprovada pel ple de la Diputació de Barcelona, amb 11 vots a favor per part d’ERC, SxS i SEAM i 2 abstencions per part de la CUP. La moció referma el compromís de l’Ajuntament per treballar en la construcció de municipis feministes.

La moció de traslladar la biblioteca Pare Ignasi Casanovas a l'edifici de Cal Clarassó o consulta popular a la ciutadania presentada pel grup municipal de SEAM, es va desestimar, amb els 7 vots en contra d’ERC, SxS i 6 vots a favor per part de SEAM i la CUP.

El Ple acabava amb el Control i fiscalització dels acords adoptats per la Junta de Govern Local i resolucions d'alcaldia i precs i preguntes per part de l’oposició.

Podeu tornar a veure la videoacta del Ple un cop s’actualitzi la plataforma: https://actes.santpedor.cat/session/portadaPublica

Darrera actualització: 13.03.2024 | 15:16