Comença el procés de restauració i catalogació d’uns 90 pergamins datats entre els segles XIV i XVI

Divendres, 20 de juny de 2025

L’Ajuntament ha començat un procés de restauració i catalogació d’uns 90 pergamins entre els quals s’inclouen privilegis concedits per diferents monarques a la vila de Santpedor que abracen un ventall cronològic que va del segle XIV al segle XVI.

Des de cartes reials, provisions, pragmàtiques (decrets emesos pel rei) crides i edictes públics; Santpedor compta amb un catàleg inèdit amb comunicacions de la Corona d’Aragó o disposicions de la mateixa vila. Es tracta de privilegis de tota mena que van afavorir el desenvolupament polític i econòmic de la vila i els seus habitants i recollien temàtiques diverses: justícia local, celebració de mercats, fiscalitat, nomenament del govern municipal, camins, regulacions d'entrada de llenya, regulacions d'entrada de vi i verema (proteccionisme de la producció vitícola de Santpedor).

Són pergamins de diferents mides, i tenen en comú que tots pateixen alteracions similars pròpies d’aquest tipus de suport, derivades del pas del temps.

Per tal de garantir la perdurabilitat del fons i facilitar la seva consulta sense riscos per a l’usuari i pel mateix pergamí, es procedirà a la restauració amb l’objectiu de reforçar la seva conservació. D'aquesta manera s'assegurarà l’accés per a la investigació i per la ciutadania en general d’aquesta documentació d’un valor tan rellevant dins el fons municipal.

Al segle XII el rei Alfons II ja va cedir als habitants de la vila una Carta de Franqueses on els atorgava el dret de celebrar un mercat setmanal i una fira anual (actual Fira de Sant Miquel) i els redimia de pagar cap cens de les cases i propietats que hi fessin o tinguessin, per tal d’atraure nous pobladors i enfortir el comerç.

El fet de ser Vila Reial va permetre a la població enviar diputats a les Corts Catalanes i així defensar els seus drets i aspiracions davant el mateix rei. És per això que fins a la primera meitat del segle XIV, Santpedor destacava en nombre d’habitants respecte a la resta de pobles de la comarca, juntament amb Manresa (cap de vegueria), i les viles de Cardona (de domini ducal), i Moià. Aquesta última, també de domini reial com Santpedor.

Les feines es duen a terme amb el suport de la Diputació de Barcelona, a través del recurs d’ajut econòmic per al tractament arxivístic, conservació preventiva i restauració dels fons documentals dels Arxius de la CST – XAM en règim de concurrència competitiva de la convocatòria del Catàleg 2025 del Pla de cooperació Xarxa de Governs Locals 2024-2027.

Darrera actualització: 20.06.2025 | 15:07