L’Ajuntament de Santpedor aprova la moció de suport a Palestina i condemna de les accions d’Israel

Dijous, 16 de novembre de 2023

L’Ajuntament de Santpedor va aprovar al Ple celebrat el 14 de novembre de 2023 la moció de suport a Palestina i condemna de les accions d’Israel.

La moció és la següent:

 

 “El procés de colonització iniciat al segle XX a Palestina per part d’Israel ha causat un gran nombre de víctimes i ha afectat la vida quotidiana de milions de persones. Recentment, la situació ha esdevingut encara més tensa amb accions que han intensificat la violència i la repressió contra la població palestina.

En els darrers anys, la política colonial, d'apartheid i ocupació militar d'Israel s'ha intensificat amb la construcció de nous assentaments, destrucció d’habitatges, espoli de recursos o la criminalització de la societat civil palestina. La cruel persecució de la població palestina ha estat catalogada per les organitzacions internacionals com Amnistia Internacional, Human Rights World i Al haq de crim d'apartheid i lesa humanitat.

 

Els crims d’Israel cap al poble palestí han sigut constants. Des de l’any 2000 fins aquesta nova escalada, 2.287 infants palestins van ser assassinats. La comunitat internacional ha expressat en múltiples ocasions la seva preocupació per la vulneració sistemàtica del dret internacional. Israel ha incomplert totes les resolucions de Nacions Unides que l'insten a respectar els drets humans del poble palestí.

 

En resposta a l’ofensiva de Hamàs del passat 7 d’octubre a territori israelià, el govern d’Israel decretava l’estat de guerra i augmentava les fortes represàlies cap el poble palestí, incloent una intensa campanya de bombardejos sobre la Franja de Gaza, una de les zones més densament poblades del planeta, que ha causat una gran nombre de víctimes civils. Lamentem totes les morts i per tal d’acabar amb aquesta espiral de violència, cal assenyalar a l’estat colonial i d’apartheid d’Israel, amb una ideologia sionista, com a focus inicial de tota violència i opressió. Aquesta no és una situació entre iguals, sinó d'una potència colonial i militar enfront d'un poble que té dret a protegir-se davant dels atacs sistemàtics que viu des de 1948. Mentre Israel és una potència nuclear amb un dels exèrcits més poderosos del món, el poble palestí no compta amb un exèrcit.

 

La situació a Gaza ja era insostenible abans d'aquesta nova escalada del conflicte. Israel ha bloquejat les seves fronteres des de l’any 2007, convertint-la amb la presó al cel obert més gran del món. Aquesta ocupació ha creat una crisi humanitària que afecta cada aspecte de la vida quotidiana dels habitants de Gaza. Les 2.300.000 persones tancades a Gaza fins aquesta nova ofensiva, han viscut en unes condicions deplorables amb el 97% d’aigua de boca no potable, el 56% de la població vivint en extrema pobresa, un 64% d’atur juvenil i el 80% depenent d’ajuda internacional. Tot això amb una població molt jove, essent un 40% menors de 15 anys.

Segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, des del passat mes d’octubre, l’ofensiva israeliana ha assassinat més de 10.000 palestins amb els incansables bombardejos i assalts terrestres, 5.000 infants han perdut la vida i més de 25.000 persones es troben ferides. Un setge en mig d’una crisi humanitària en augment, que junt amb talls de subministraments bàsics com ara aigua, llum, aliments, medicines i amb els passos fronterers tancats, acaben constituint crims d’un genocidi.

La passivitat de la comunitat internacional que ha mantingut els lligams amb l’estat d’Israel, ha fet que els carrers s’omplin de mobilitzacions populars en defensa dels drets humans i de la justícia a Palestina, exigint als governs trencar complicitats i mesures urgents per tal d’aturar aquesta massacre i trobar una via resolutiva per la pau.

 

Per tots els motius exposats, la CUP Santpedor proposem al ple de l'Ajuntament l'aprovació dels següents acords:

 

PRIMER.- Condemnar enèrgicament la violació del dret internacional, els drets humans i la política colonialista, l'apartheid i l'ocupació de l'Estat d'Israel contra el poble palestí.

SEGON.- Reconèixer que l'ocupació colonial i l'apartheid són les causes estructurals del conflicte i que la comunitat internacional ha d'actuar i fer complir les resolucions de les Nacions Unides, el dret internacional i els drets humans.

TERCER.- Comprometre’s a donar suport a les entitats i organitzacions que treballen sobre el terreny en defensa dels drets humans i en la recerca d’una resolució pacifica i democràtica del conflicte.

QUART.- Reclamar al Govern espanyol, a la UE i a la comunitat internacional que aturin el comerç d'armes amb Israel, que intervinguin per posar fi a la violència i garantir el respecte als drets humans i les resolucions internacionals.

CINQUÈ.- Adherir-se a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel en els termes en què aquesta està plantejada. En aquest sentit, l’Ajuntament de Santpedor es compromet a no establir cap mena de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o esportiu amb les institucions, empreses o organitzacions israelianes fins que aquest Estat compleixi amb la seva obligació de reconèixer el dret a l’autodeterminació del poble palestí i acati el Dret Internacional per mitjà de:

 

 

  1. La finalització de l’ocupació i la colonització dels territoris ocupats l’any 1967 i el desmantellament del Mur.
  2. El reconeixement dels drets fonamentals dels ciutadans àrabs palestins d’Israel a una plena igualtat.
  3. El respecte, la protecció i la promoció dels drets dels refugiats palestins a retornar a les seves llars i propietats tal com ho va estipular la Resolució 194 de les Nacions Unides.

 

 

Aquesta mesura no s'aplicarà amb aquelles institucions, empreses o organitzacions israelianes que reconeguin de forma explícita els drets fonamentals del poble palestí en la forma que s'han detallat en el paràgraf anterior.

 

SISÈ.- No establir cap mena de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o Esportiu amb empreses, institucions o organitzacions, internacionals o nacionals, que extreuen un benefici econòmic o polític de la violació dels drets palestins.

SETÈ.- Exigir que es compleixi el dret dels refugiats palestins de retornar als seus llocs d’origen i recuperar les seves propietats, tal com estableix la Resolució 194 de les Nacions Unides.

VUITÈ.- Condemnar totes les accions de violència contra la població civil que segons el dret internacional humanitari constitueixen crims de guerra.

NOVÈ.- Fer una crida a aturar immediatament els bombardejos d'Israel sobre la Franja de Gaza, a evitar els desplaçaments forçosos de població i a fer arribar a la Franja, aliments, aigua i electricitat i totes les necessitats bàsiques per a la vida.

DESÈ.- Demanar a la Unió Europea que prengui les mesures necessàries per aturar el bloqueig total que Israel ha imposat a Gaza per aturar el genocidi al poble palestí i garanteixi l'ajuda humanitària i la protecció de totes les persones defensores de Drets Humans que treballen a la Zones.

 

ONZÈ.- Instar a la Unió Europea a no suspendre les ajudes a Palestina, especialment en aquests moments crítics. És fonamental que la UE mantingui el seu compromís amb els drets humans i amb la població palestina, que ja pateix les conseqüències d’una ocupació i un setge prolongats. La suspensió d’aquestes ajudes agreujaria encara més la situació humanitària a Palestina, principalment a la Franja de Gaza, on la majoria de la població depèn de l’ajuda internacional. Per tant, demanem a la Unió Europea que reconsideri qualsevol decisió que pugui perjudicar la vida del poble palestí i que continuï donant suport a la població palestina en aquests moments tan difícils.

 

DOTZÈ.- Fer públic el contingut d’aquesta moció a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i fer-la arribar als mitjans de comunicació d’àmbit municipal, comarcal i nacional.”

Darrera actualització: 16.11.2023 | 15:10