L'Ajuntament se suma a la reivindicació del Dia Internacional per l’Alliberament LGBTI+

Divendres, 27 de juny de 2025

L'Ajuntament de Santpedor reivindica el Dia Internacional per l’Alliberament LGBTI+ que es commemora el 28 de juny per una cultura diversa, que reflecteixi totes les veus, identitats i maneres de viure, ser i estimar. Una cultura que no exclogui, sinó que celebri i que visqui la diferència com a part essencial del que som.

En el marc del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+, l'Ajuntament de Santpedor se suma a la programació conjunta amb el Consell Comarcal del Bages per organitzar diverses activitats a la comarca.

A Santpedor, hi haurà una cursa popular de 5 km a càrrec del Consell Esportiu del Bages, amb el suport de l'Ajuntament i el Lokal de la Vila.
És aquest 28 de juny a les 10 h, i se sortirà des de l'institut d'Auro.

Cal inscripció prèvia a través del formulari.

Manifest 28 de juny de 2025 – Dia Internacional per l’alliberament LGBTI+

Cultura és Orgull: memòria, expressió i transformació

 Aquest 28 de juny reivindiquem la cultura com a refugi, resistència i futur. Quan la llei ens perseguia o la societat ens rebutjava, la cultura sempre ha estat al costat nostre. Avui la situem en el centre de la lluita pels drets i la dignitat de les persones LGBTI+, com a espai on existim amb plenitud i des d’on expressem, expliquem i compartim qui som. Des de la Nova York dels anys seixanta, amb figures com Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera o Audre Lorde, fins als carrers de São Paulo o Berlín, la cultura ha estat un vehicle de resistència global. Quan ens volien callades, creàvem; quan invisibles, ens mostràvem; quan trencades, compartíem. Sense el col·lectiu LGBTI+, la cultura seria molt més grisa: som una part fonamental del batec creatiu del món. Tot i això, les nostres memòries encara estan absents dels relats oficials. Necessitem arxius vius, espais de memòria i polítiques decidides per preservar els sabers i les pràctiques culturals del moviment. També reclamem tenir presència en la cultura popular catalana: castells, gegants, festes i colles han de ser espais inclusius. Que les tradicions siguin alliberadores o excloents depèn de com les vivim. Reivindiquem una cultura popular feminista, interseccional i LGBTI+ inclusiva; no hi ha cultura popular sense totes les nostres veus. La cultura qüestiona i transforma la societat, educa i cuida. En un món hostil, ens ha ajudat a entendre’ns, a cuidar-nos i a sentir que formem part d’un relat col·lectiu.

Per això reclamem:

• Tenir accés a la cultura com a dret bàsic, especialment per a persones LGBTI+ vulnerables.

• Promoure una cultura diversa en totes les seves expressions.

• Donar suport a creadors i creadores i a agents culturals LGBTI+, especialment trans, migrants, racialitzades, amb diversitat funcional o de l’àmbit rural.

• Garantir que la cultura popular catalana sigui viva i estigui compromesa amb els drets humans.

Davant dels retrocessos en drets i l’auge dels discursos d’odi –avantsala dels delictes d’odi–, la cultura és una eina de resistència, denúncia i solidaritat. La nostra resposta és col·lectiva, creativa i compromesa. A Catalunya, el debat sobre la reforma de la Llei 11/2014, de 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, ha de servir per garantir drets i impulsar polítiques públiques que reconeguin la cultura LGBTI+ com a eina de transformació social. La nostra cultura ha estat trinxera i esperança, sovint ignorada, però sempre generadora de codis i imaginaris propis.

Ha influït les arts, el pensament i els moviments culturals. No volem excepcions simbòliques: volem reconeixement, respecte i celebració. Amb les aportacions a la cultura de la comunitat LGBTI+, malgrat que els sectors ultraconservadors ens vulguin esborrar, FORMEM PART DE LA CULTURA UNIVERSAL.

Darrera actualització: 27.06.2025 | 13:33