Primer ple ordinari després de vacances a l'auditori del Convent

Dijous, 10 de setembre de 2020

Aquest dimarts es va celebrar el primer ple ordinari després de vacances a l'auditori del Convent de Sant Francesc. Va ser el primer ple de la nova regidora de Progrés Municipal i va servir per aprovar 8 dictamens i dues mocions. Entre altres coses es va aprovar la licitació del contracte de serveis de l'enllumenat públic i les mocions sobre la recuperació de Can Jorba i per a la suficiència financera. També es van donar a conèixer les dades del padró. Santpedor té 7604 persones empadronades.

El ple va aprovar la licitació del contracte dels serveis d’enllumenat públic. Una licitació que es fa per primer cop i que suposa ordenar la contractació d'un servei bàsic. Els serveis tècnics municipals han elaborat un plec tècnic detallat que diferencia la contractació de l’enllumenat de la via pública de l’enllumenat dels equipaments municipals. També es va aprovar la xifra del padró d’habitants de Santpedor l’any 2020 i que puja a 7.604 residents al municipi. D’aquests 3815 són dones i 3789 homes.

També es va aprovar sol·licitar la Generalitat la delegació de les competències sancionadores relacionades amb infraccions lleus per desobeir de la normativa vinculada a la prevenció de la Covid19. L’equip de govern va insistir en la necessitat d’informar abans de sancionar però també amb la necessitat de demanar aquesta competència. La CUP es va abstenir en aquest dictamen. I encara relacionat amb la pandèmia, tots els grups menys PM van acordar una moció conjunta per a la suficiència financera dels ens locals. En la moció, ERC, Junts per Santpedor, la CUP i En Comú Podem  han subratllat que la llei d’estabilitat pressupostària de l’any 2012 i la limitació de la regla de la despesa es va respectar per part dels ens locals que van complir els objectius de dèficit, la limitació de l’endeutament i van aplicar mesures econòmiques i financeres a les hisendes locals. Però en la moció es queixen que no es pot donar resposta a l’actual crisi si no es poden disposar dels propis recursos que els ajuntaments “hem acumulat gràcies a la bona gestió i el compliment de la normativa”. Per tot plegat la moció rebutja l’acord signat per la FEMP i el Govern de l’estat aquest passat mes d’agost, demanar la derogació de la llei del 2012 i es demana que es pugui disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats.

La segona moció que es va aprovar va comptar amb el suport de totes les formacions. Una moció que portava per títol Recuperem Can Jorba com a espai públic presentada per la CUP.  Es tracta d’una moció que abans de la seva aprovació es va pactar entre tots els partits i que estableix com a punt principal gestionar la declaració de la finca de Can Jorba com a Bé Cultural d’Interès Nacional enlloc de l’actual consideració de Bé Local. Aquest canvi de qualificació obliga a un manteniment de la finca, de manera que s’evitarà el seu deteriorament.

Les cinc formacions, ERC, Junts per Santpedor, CUP-Amunt, PM i En Comú Podem van estar d’acord a subratllar que aquesta és una propietat privada però que calia fer els passos necessaris perquè aquest patrimoni no es perdi per al poble. Can Jorba és una finca de dimensions importants amb una edificació principal que feia les funcions de residència i altres edificacions al jardí. Precisament al jardí s’hi aixeca la coneguda Torre de l’Aigua que fa exactament tres anys es va trobar documentació que ratificava que aquesta torre que forma part del paisatge urbanístic de Santpedor era obra del prestigiós arquitecte modernista Puig i Cadafalch.

Darrera actualització: 10.09.2020 | 18:59