Tot OK?, una eina per detectar casos de violència infantil

Dimarts, 22 d’abril de 2025

En la setmana que es reivindica el Dia Internacional Contra el Maltractament Infantil que es commemora el 25 d'abril, l'Ajuntament de Santpedor comparteix el recurs Tot OK?, un projecte impulsat per Drets Socials de la Generalitat.

La ciutadania hi pot comunicar sospites o situacions de maltractament o violència contra nens, nenes i adolescents. 

Es tracta d’una ampliació del telèfon Infància Respon, que incorpora un xat en línia i el servei de missatgeria de WhatsApp per promoure l’ús del servei entre nens, nenes i adolescents.

El web s’estructura en 5 espais, segons l’edat i perfil de l’usuari: “nens i nenes”, “adolescents”, “joves”, “professionals de l’àmbit de la infància” i “ciutadania”, amb llenguatge adaptat a les edats i els coneixements. A més de les vies de contacte, totok.cat inclou una secció de recursos així com articles vinculats a aquesta temàtica.

Aquesta eina persegueix els objectius següents:

  • Fer aflorar situacions de risc, especialment entre infants i adolescents.
  • Adaptar els canals de comunicació als que utilitzen habitualment adolescents i joves.
  • Guiar els infants, adolescents i joves que estan patint violència en la comprensió de la seva situació.
  • Orientar professionals i ciutadania sobre com detectar i denunciar les situacions de risc.
  • Ser un espai per a les consultes anònimes, amb l’opció de deixar les dades de les persones afectades.

A banda de l’espai web www.totok.cat, el projecte ha suposat també el desenvolupament d’una eina tecnològica per a l’equip professional que atén les trucades i xats. La nova plataforma facilita l’atenció dels casos, permet atendre en les diverses modalitats de contacte i permetrà fer exportacions de dades que facilitin l’avaluació del servei.

Atenció a les violències contra la infància 24/7

Igual que el telèfon Infància Respon, Tot OK? és un servei públic, confidencial i gratuït que opera les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, accessible per a professionals, ciutadans i especialment les víctimes que cerquen ajuda o orientació en l’àmbit de les violències contra la infància i l’adolescència.

Darrere Tot OK? hi ha l’equip que atén les trucades d’Infància Respon. Aquesta unitat està integrada per perfils professionals que inclouen psicòlogues, educadores socials, treballadores socials i pedagogues, que s’encarreguen d’oferir orientació, prevenció i detecció en situacions de risc o desemparament. Davant d’una situació de violència contra nens, nenes o adolescents, la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) endega l’activació dels protocols que corresponguin i mobilitza l’equip a qui pertoqui actuar, segons la tipologia del cas.

Darrera actualització: 24.04.2025 | 11:42