Troben dues tines i una base de premsa de vi del sXIX durant les obres de Cal Clarassó

Dijous, 24 de gener de 2019

Completen el treball arqueològic que s’ha fet a l’antiga fàbrica tèxtil en el marc de la seva rehabilitació. L’arqueòloga Mireia Vila que fa el seguiment del projecte dóna nous detalls de la muralla i el portal de Sant Francesc o cal Valeri  a tocar de Cal Clarassó

Les obres de rehabilitació del complex de cal Clarassó han requerit seguiment arqueològic pel fet que l’antiga nau de la fàbrica es troba a tocar de la muralla medieval i portal del segle XIV, protegits com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El seguiment, dut a terme per l’arqueòloga Mireia Vila, ha permès complementar el coneixement de la muralla obtingut durant la intervenció arqueològica de 2017, quan ja es va fer un sondeig i un estudi de parament. 

S’ha pogut confirmar que la muralla va construir-se en el segle XIV i estava composada per un sòcol de pedra lligada amb fang d’1,5 metres d’alt, i que a partir d’aquesta alçada es va bastir un mur de tàpia de 4 metres. Aquests elements, juntament amb l’antic arc que sostenia el portal, encara es conserven actualment en la paret oest de la nau, tot i que han sofert múltiples modificacions i reparacions al llarg dels segles. La principal alteració que van patir va tenir lloc justament en construir-s’hi la nau de la fàbrica l’any 1899, quan es va perforar la tàpia per construir-hi escales, portes i encaixos pels embarrats que feien moure els telers.

Però ja prèviament s’hi havien fet algunes modificacions, sobretot a partir de finals del segle XVIII, quan deixen de tenir efecte les prohibicions de construir a tocar de la muralla. És aleshores quan es començaren a construïren habitatges adossats al mur, tant per la part interior com exterior.

D’ençà que van començar les obres construcció dels fonaments i solera de la nau s’ha posat al descobert alguns dels elements d’aquests antics habitatges. A més dels murs, paviments i desguassos d’aigües, destaca la troballa de dues tines, dues piques de pedra i una base de premsa de vi, que data de l’últim quart del segle XIX, coincidint amb l’època de més producció vinícola al Bages. 

Darrera actualització: 22.01.2019 | 20:54